dokument televize Zákopová válka: mlýnek na maso O tom, že byla první světová válka pořádný masakr, dnes nikdo nepochybuje. Německá taktika blitzkrieg se hlavně během roku 1916 doslova zadrhla a ve Francii začal pověstný mlýnek na maso. Text Ivana Petrová | FOTO national geographic Z ápadní fronta se uprostřed války na deset měsíců nepohnula z místa, Němci se totiž snažili dobýt několik pevností u francouzského městečka Verdun, což měla být hračka, jenže Francouzi umí být nezdolní paličáci. Jednotlivé pevnosti i přilehlé dědinky „změnily majitele“ v některých případech i více než třicetkrát, chvíli tam byli Němci, chvíli zase Francouzi. A z Verdunu se stala největší bitva první světové války s neuvěřitelnými ztrátami – ani ne za rok zde padlo, nebo bylo zraněno téměř tři čtvrtě milionu vojáků na obou stranách. Zákopová válka se táhla a kolem vykopaných krytů a ochranných valů se vršila těla. Francouzští vojáci byli vyčerpaní, a tak velitel Pétain přišel se systémem, kdy se u Verdunu „točily“ postupně snad všechny divize. Vzpomínky účastníků bitvy jsou strašlivé: „Je tady pusto a ticho. Obrovský hřbitov lidí. Přeskakujeme mrtvé, bojíme se jich. Zítra jdeme do útoku. Modli se za mne,“ psal jeden z vojáků své matce. Dodnes jsou v krajině stále znát linie, kudy zákopy vedly a narazit můžete i na krátery po granátech. Jako připomínka válečných hrůz jsou kolem pevností rozesety hřbitovy se stovkami křížů. I takové události je nutné si připomínat, proto National Geographic přichází s minisérií dokumentů se skvěle restaurovanými a kolorovanými archivními záběry jedné z největších bitev všech dob. Apokalypsa – první světová válka: Verdun National Geographic | 14. a 21. února TV program National Geographic najdete například v těchto balíčcích Kompletní programová nabídka Skylink