televize / dokument Text ivana petrová | FOTO Viasat Nature Na chalupě Austrálie Byť jsou hypermarkety zásobeny vším a otevřeny téměř pořád, není nad to, uvařit si ze surovin z vlastní zahrádky. P odobně začal uvažovat už před lety vyhlášený britský kuchař, ale také televizní hvězda a odborník na gastronomii Hugh Fearnley-Whittingstall. Možná jste sledovali jeho zápolení na farmě v Dorsetu, kde se pustil do hospodaření a snažil se stát zcela soběstačným. Začít chovat zvířata a pěstovat vlastní suroviny není nic jednoduchého, zvláště pro úplného začátečníka. Hughovi se to však povedlo a i přes nejrůznější „karamboly“ dokázal, že když člověk opravdu chce, může výrazně změnit cokoli. Hughovi se podařilo propojit ekologická témata a gastronomii, když ukazoval, co vše je možné doma připravit z vlastních surovin. Nyní se rozhodl, že své zkušenosti předá dál a udržitelný způsob života, hospodaření i vaření začne propagovat rovnou na opačné polokouli. V dokumentární sérii Na chalupě Austrálie začíná od začátku s tasmánským kuchařem Paulem Westem. Ten se rozhodl, že po Hughově vzoru vybuduje v malebné historické vesnici Central Tilba na nejjižnějším pobřeží státu Nový Jižní Wales vlastní hospodářství. Jak se hospodaří v Austrálii? Podaří se také Paulovi získat přízeň místních? Je dnes těžší začínat s takovým projektem, nebo naopak snadnější? A co Australané a ekologie? Jak jsme zvyklí už od Hugha, těšit se můžete nejen na skvělé recepty, ale místy také na pořádně dramatické chvíle. Všechno to však stojí za to! Na chalupě Austrálie TV Paprika | 2. srpna TV program TV Paprika najdete v těchto balíčcích Kompletní programová nabídka Skylink